Why salad?

Det normala sättet att odla grönsaker kräver stora landytor och mängder med vatten. I Sverige är det bara möjligt att odla under en begränsad tid av året. Det betyder att 70% av de frukter och grönsaker vi äter importeras. Besprutningen gör att salladen måste sköljas ett flertal gånger bara för att kunna ätas.

Enligt oss duger inte det normala sättet att odla längre. Och man kan väl säga så här, det finns helt normala saker med vår sallad. Som att allt börjar med ett frö. Det mesta annat är långt ifrån normalt.  Vi odlar inomhus i ett cirkulärt odlingssystem.  Det gör att vi kan odla året runt, närmare dig. Den slutna miljön låter dig slippa äta en sallad som varit besprutad. Den behöver inte ens sköljas innan den är redo att ätas. Vi kallar det odling the Supernormal way.

Most people don’t realize that salad is one of the most climate-impacting vegetables in Sweden. It’s often imported from warmer countries, which adds to its environmental footprint through long-distance transport and inefficient farming methods.

We’ve proven that salad can be grown sustainably in an indoor controlled environment. Curious how?
Follow our journey through a third-party life cycle assessment (LCA) by IVL.

Read LCA

Supernormal

Supernormal way of sallad business - first illustrationSupernormal way of sallad business - second illustration

Normal

normal way of sallad business - first illustrationnormal way of sallad business - second illustrationSupernormal vs Normal lifecycle Supernormal vs Normal lifecycle

50% lower carbon footprint

Our salad is grown with 50% less carbon footprint than imported alternatives*. It’s not just better for the planet—it tastes better on your plate too. We call it growing the Supernormal way.
*LCA

We grow more,
with less

Planet earth with ljusgårda production as a marker flag

Resource-efficient farming

Our circular system uses, according to a comparison in the LCA, up to 95% less water compared to similar indoor farms, and in some cases, more than 98% less water than what is used for imported lettuce*. Through automation with planting robots and harvesting machines, we optimize every step of the process to reduce waste and maximize yields.
* LCA

100% renewable energy

We use cutting-edge, energy-efficient LED lights tailored to each plant’s needs. And all our energy comes from renewable sources.

AI-driven optimization

By collecting and analyzing data, we constantly fine-tune our processes. With machine learning and AI, we improve every aspect of cultivation, leading to higher quality, less waste, and more sustainable production.

No pesticides

Our closed system means no pesticides—guaranteeing a clean, controlled, and safe environment for our plants.