Why salad?
Sallad är något vi äter ofta, men få vet att det är en av de mest klimatpåfrestande grönsakerna i Sverige. Ofta importeras den från varmare länder, vilket gör att den har en stor miljöpåverkan på grund av långa transporter och ineffektiv odling.
Vi har bevisat att vi kan odla sallad hållbart i en kontrollerad inomhusmiljö. Är du nyfiken på hur det går till?
Följ med på salladens resa i denna livscykelanalys (LCA) som genomförts av IVL.
Halverat klimatavtryck
Vi odlar sallad till cirka 50% lägre klimatavtryck (än importerad sallad)*. Bättre för planeten och absolut mycket godare på tallriken. Vi kallar det för odling the Supernormal way.
*LCA
We grow more,
with less
Resurseffektivt ekosystem
Vårt cirkulära system använder enligt en jämförelse i LCAn upp till 95 % mindre vatten jämfört med liknande odlingar inomhus, och i vissa fall mer än 98% mindre vatten än vad som används för importerad sallad*. Genom automation i form av planteringsrobotar och skördemaskiner optimerar vi varje steg i processen för att minska svinn och maximerar skördarna.
*LCA
100% förnyelsebar energi
Vi använder oss av toppmodern och energisnål LED-teknik som anpassar ljusspektrum och ljusmängd för att skapa perfekta ljusförhållanden hos varje planta. Vi är stolta över att enbart använda energi från förnyelsebara källor.
AI-optimerad odling
Genom avancerad datainsamling och analys förbättrar vi kontinuerligt våra automatiserade processer. Med hjälp av maskininlärning och AI optimerar vi varje steg i odlingen, vilket leder till högre kvalitet, minskat svinn och en ännu mer hållbar produktionskedja.
Inga bekämpningsmedel
Vårt slutna ekosystem kräver inga bekämpningsmedel och säkerställer en säker och kontrollerad växtmiljö.