Why salad?

Det normala sättet att odla grönsaker kräver stora landytor och mängder med vatten. I Sverige är det bara möjligt att odla under en begränsad tid av året. Det betyder att 70% av de frukter och grönsaker vi äter importeras. Besprutningen gör att salladen måste sköljas ett flertal gånger bara för att kunna ätas.

Enligt oss duger inte det normala sättet att odla längre. Och man kan väl säga så här, det finns helt normala saker med vår sallad. Som att allt börjar med ett frö. Det mesta annat är långt ifrån normalt.  Vi odlar inomhus i ett cirkulärt odlingssystem.  Det gör att vi kan odla året runt, närmare dig. Den slutna miljön låter dig slippa äta en sallad som varit besprutad. Den behöver inte ens sköljas innan den är redo att ätas. Vi kallar det odling the Supernormal way.

Sallad är något vi äter ofta, men få vet att det är en av de mest klimatpåfrestande grönsakerna i Sverige. Ofta importeras den från varmare länder, vilket gör att den har en stor miljöpåverkan på grund av långa transporter och ineffektiv odling.

Vi har bevisat att vi kan odla sallad hållbart i en kontrollerad inomhusmiljö. Är du nyfiken på hur det går till?
Följ med på salladens resa i denna livscykelanalys (LCA) som genomförts av IVL.

Till LCAn

Supernormal

Supernormal way of sallad business - first illustrationSupernormal way of sallad business - second illustration

Normal

normal way of sallad business - first illustrationnormal way of sallad business - second illustrationSupernormal vs Normal lifecycle Supernormal vs Normal lifecycle

Halverat klimatavtryck

Vi odlar sallad till cirka 50% lägre klimatavtryck (än importerad sallad)*. Bättre för planeten och absolut mycket godare på tallriken. Vi kallar det för odling the Supernormal way.
*LCA

We grow more,
with less

Planet earth with ljusgårda production as a marker flag

Resurseffektivt ekosystem

Vårt cirkulära system använder enligt en jämförelse i LCAn upp till 95 % mindre vatten jämfört med liknande odlingar inomhus, och i vissa fall mer än 98% mindre vatten än vad som används för importerad sallad*. Genom automation i form av planteringsrobotar och skördemaskiner optimerar vi varje steg i processen för att minska svinn och maximerar skördarna.
*LCA

100% förnyelsebar energi

Vi använder oss av toppmodern och energisnål LED-teknik som anpassar ljusspektrum och ljusmängd för att skapa perfekta ljusförhållanden hos varje planta. Vi är stolta över att enbart använda energi från förnyelsebara källor.

AI-optimerad odling

Genom avancerad datainsamling och analys förbättrar vi kontinuerligt våra automatiserade processer. Med hjälp av maskininlärning och AI optimerar vi varje steg i odlingen, vilket leder till högre kvalitet, minskat svinn och en ännu mer hållbar produktionskedja.

Inga bekämpningsmedel

Vårt slutna ekosystem kräver inga bekämpningsmedel och säkerställer en säker och kontrollerad växtmiljö.